La Baldufa, PREMIO NACIONAL 2020

El Festival Enre9, el Festival d’Arts Escèniques de la Mariola, Turó de Gardeny i els Blocs Joan Carles tornarà amb força! L'Enre9 celebrarà enguany la seva tercera edició, que tindrà lloc del 16 al 19 de maig, amb una àmplia programació amb més de 50 propostes artístiques d’arts en viu, esdeveniments culturals, musicals i teatrals tant de caràcter professional com comunitari, popular i inclusiu.

El festival és un projecte cultural i social que neix de la col·laboració de les diferents xarxes comunitàries de la zona i compta amb la ferma implicació i col·laboració del seu teixit associatiu i veïnal. L’edició 2024 oferirà quatre dies de programació al carrer, combinant arts en viu professionals (teatre, música, circ, moviment, titelles...) amb espectacles comunitaris nascuts a partir de tallers i activitats que es realitzen durant l'any amb diversos col·lectius i veïnat de la zona. A més, s'inclourà una àmplia selecció d'espectacles populars i tradicionals per reflectir la riquesa cultural d'aquesta àrea de Lleida. Finalment, es comptarà també amb espectacles i espais inclusius, per assegurar que totes les veus i perspectives estiguin representades. En total, més d’una cinquantena de propostes artístiques.

Tots els espectacles seran gratuïts i tindran lloc a diversos indrets de la Zona 9 de Lleida, que compren els barris de La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles, principalment a les seves places i carrers.

El Festival Enre9 vol continuar sent un agent de canvi i inclusió a la zona, posant en relleu la diversitat, la creativitat i el potencial transformador de la cultura, obrint mirades i trencant estigmes. La seva voluntat és doble. Per una banda, fomentar i apropar la cultura a la Zona 9 i la seva gent, entenent-la com una eina de canvi i cohesió social, generant també connexions entre les diferents entitats i col·lectius. En segon lloc, donar visibilitat a les diversitats i potencialitats de la comunitat i la Zona 9, incentivant la integració de la població lleidatana cap a aquesta àrea, que històricament ha estat desconnectada de la resta de la ciutat.

L’Enre9 està impulsat per La Descomunal, la primera comunalitat urbana de la ciutat, juntament amb l’Ajuntament de Lleida, la Comissió de Cultura del Consell de la Zona 09 i l’Associació La Nou.

Com en la passada edició, el festival està coordinat per la Companyia de Comediants La Baldufa i comptarà també el suport de diverses entitats: Institut d’Estudis Ilerdencs, Diputació de Lleida, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Pacte d’Estat – Ministerio de Igualdad, Òmnium Cultural Ponent i la Càtedra d’Innovació Social de la UdL.

Promou en el marc de la Comunalitat Urbana – La Descomunal, la Direcció General de Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

El Festival tampoc seria possible sense la col·laboració desinteressada de les diferents entitats i institucions que donen suport tant La Descomunal com el Festival Enre9.

El darrer espectacle de la companyia, Amal, ha estat seleccionat per la Fira d’Arts Escèniques Europea per a nens i nenes, FETEN.  L'espectacle es podrà veure a Gijón, en la seva versió de sala, el dimecres 28 de febrer a les 11.45 h a l’espai Laboral Ciudad de la Cultura.

Amal, estrenada el juliol de 2023, s’ha pogut veure a espais com FiraTàrrega, el Festival Esbaiola’t o la Festa Major de Lleida. Parla d'una jove que, després de viure els horrors de la guerra, ha hagut de deixar el seu país per buscar refugi a Europa. Ens fa molt feliços que una gran fira com Feten posi sobre l’escenari un espectacle com Amal, especialment en un moment complex i difícil com el que vivim en molts vessants. Pensem que els espectacles ens serveixen també per prendre part, implicar-nos i comprometre'ns amb la societat en què vivim; intentem interpel·lar al públic, remoure’l i fer-lo pensar, i Feten és un trampolí enorme per aconseguir-ho.

A Feten, La Baldufa hem rebut fins a una desena de distincions. En la darrera edició de la fira, vam tornar amb el Premi al Millor Espectacle de Gran Format per ImPERFECT, mentre que l’any anterior vam rebre el premi a la Millor Producció i al Millor Espai Escènic per l'espectacle La Faula de l'Esquirol. I en edicions anteriors La Baldufa ja vam rebre a Gijón el Premi a la Millor Interpretació Masculina, Ex Aequo, per l’espectacle Mon Pare és un Ogre l’any 2019, el Premi al Millor Espectacle i Premi a la Millor Direcció per Pinocchio el 2015, el Premi a la Millor Adaptació Teatral al 2012 per El Príncep Feliç, el Premi a la Millor Interpretació Masculina Ex Aequo 2010 pel Cirque Déjà vu, el Premi al Millor Espai Escènic Per El Llibre Imaginari al 2008 i dos premis més pel Baró de Munchausen al 2001: el de Millor Espectacle i el de Millor Escenografia.

Amb molta il·lusió compartim amb vosaltres que la nostra última creació AMAL, ha estat inclosa en la selecció d'espectacles i concerts recomanats per la Comissió Assessora de Programa.cat.

Amal és un espectacle de teatre i circ, tant per sala com per carrer.

L'espectacle parla d'una jove que, després de viure els horrors de la guerra, ha hagut de deixar el seu país per buscar refugi a Europa. Paral·lelament, una altra noia també ha buscat refugi per escapar les seves pròpies angoixes i preocupacions. Potser descobreixen que comparteixen més del que poden imaginar...

En un moment complex i difícil en molts vessants, pensem que els artistes hem de prendre part, implicar-nos i comprometre'ns amb la societat en què vivim. Això passa també per explicar històries que facin pensar, propostes que interpel·lin al públic, que remoguin. Que reforcin el paper de la cultura com aquell baluard de llibertat des d'on forgem un esperit crític necessari per reinventar el món que habitem. Ras i curt, que contribueixin a fer una societat més justa.

A més a més, la d'Amal és una història universal que ens pot ressonar a tots i totes, independentment dels nostres orígens, procedència o experiència vital. En un moment en què les arts escèniques afronten importants reptes per atreure nous públics, creiem que cal apostar per narratives diferents que donin veus a nous protagonistes, permetent que públics diversos puguin venir als teatres i sentir-se identificats amb les històries que s'hi expliquen.

Podeu trobar tota la informació del Programa.cat aquí.

Tornem de FiraTàrrega amb molt bones sensacions després d’haver-hi pogut presentar Amal, el nostre darrer espectacle, amb el duo Laiaiona.

Després de la seva estrena al Festival Esbaiola’t, al juliol, Amal s’ha pogut veure aquest darrer cap de setmana a la 43a edició de FiraTàrrega. Una edició que ha comptat amb 350 artistes, 46 espectacles i 17 espais d’exhibició.  Han estat uns dies de molta intensitat i moltes emocions, però ens ha encantat poder presentar Amal en aquest marc tan excepcional.

Volem agrair a tot l'equip de la fira, que any rere any treballen de valent perquè públic i companyies ens sentim tan ben acollits i l'esdeveniment sigui un èxit! Amal ha format part del Programa Suport a la Creació de la fira i de debò que no ens podrien haver tractat millor. L’acolliment, l’acompanyament i el suport que ens han donat durant tot el procés creatiu ha estat de 10.  L’espectacle, per altra banda, ha comptat amb el suport d’IntercettAzioni - Centro di Residenza Artistica della Lombardia/Circuito CLAPS. Els estem també profundament agraïts per creure en el nostre projecte i ajudar-nos a fer-lo realitat.

I com no, gràcies també a tot el públic que s’ha acostat a veure l'espectacle i ens ha acompanyat aquests dies en què Amal ha començat a caminar. Esperem que arribi ben lluny!

Per ara, la pròxima parada d'Amal serà a Lleida, el dissabte 23 de setembre, en la Festa d'inici de LaTemporada... i ben aviat podrem anar desvetllant noves dates!

Tanquem un altre Esbaiola't i ho fem amb un agraïment infinit a tothom per haver gaudit de 16 edicions d'aquesta aventura cultural meravellosa.

Aquesta ha estat la darrera edició en la qual La Baldufa hem estat al capdavant de la direcció artística i organització del festival. La decisió de passar el relleu no ha estat presa a la lleugera, ja que aquest festival és més que un simple esdeveniment per a nosaltres. És una part fonamental de la nostra vida i una font d'inspiració per a la nostra carrera artística.

Les raons que ens han portat a fer un pas al costat són vàries:

-La tasca principal de la companyia és la producció d'espectacles de teatre, mentre que la direcció artística de l'Esbaiola't era com una feina extra. Durant aquests 15 anys hem gaudit molt duent a terme el festival, però l'estructura actual de la companyia no ens permet seguir-lo gestionant com ho havíem fet fins ara, ni amb el nivell de qualitat i professionalitat que havíem assolit i que pensem que l’Esbaiola’t es mereix.

-A més, el festival ha aconseguit un nivell de programació i públic estable al llarg dels anys. Ara que el festival es troba ja consolidat, creiem que és un bon moment per a passar la torxa i permetre que noves energies i visions n'assumeixin el lideratge.

-Per altra banda, malgrat l'esforç de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu, assegurar la sostenibilitat financera d'un festival d'aquestes característiques no ha estat sempre tasca fàcil. Esperem també que aquest pas al costat serveixi perquè les institucions es facin càrrec que cal més suport a iniciatives culturals com l'Esbaiola't, que representen una oportunitat de creixement cultural i social per a la localitat, la comarca i per a tot el país.

Confiem en que tot el que hem sembrat aquests anys serà útil per a qui agafi el relleu. Llarga vida a l'Esbaiolat!!

Tornem de Brescia amb l’espectacle “Amal” ja quasi a punt per la seva estrena al Festival Esbaiola’t! Del 5 al 16 de juny hem estat de residència de creació al Centro di Residenza Artistica di Regione Lombardia -IntercettAzioni- treballant per fer els ajustos finals a Amal, el nou espectacle de La baldufa que estrenarem el proper 13 de juliol al festival Esbaiola’t!

Amal ha estat creat conjuntament amb el duo Laiaiona (Ona Vives i Laia Gómez). Per primer cop, però, no serem els 3 creadors de La Baldufa qui l’interpretin, sinó que ens centrarem en el paper de directors, mentre que damunt l’escenari podrem veure el duo Laiaiona, les dues artistes de circ que assumiran la part interpretativa. L’espectacle està coproduït per Firatàrrega, a través del seu programa “Suport a la Creació”.

El resultat de tot plegat serà un espectacle de carrer i sala per a tots els públics, que combina el teatre i el circ, i que es podrà veure per primer cop aquest juliol al Festival Esbaiola’t i seguidament, al setembre, a FiraTàrrega.

Tanquem la 2a edició de l'Enre9, el festival d'Arts en Viu de la Zona 9 (La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles)! Més de 6.000 persones han passat del 18 al 21 de maig per les places i carrers de la Zona9 per gaudir de la cultura i les arts escèniques. El festival ha acollit més de 50 propostes, entre espectacles professionals, espectacles comunitaris i inclusius, espectacles de caràcter popular, i jocs i tallers.

L'Enre9 neix del treball fet per les diferents xarxes comunitàries de la Zona 9. Es tracta d'un projecte cultural i social per al barri, sense ànim de lucre, amb àmplia dimensió comunitària i en el que hi està fermament implicat el teixit associatiu i veïnal de la zona. La voluntat del festival és doble. Per una banda, fomentar la cultura com a eina de canvi i transformació social, dinamitzant la zona 09 i la seva gent, i aprofundint en les connexions que ja es van forjar en la primera edició entre les diferents entitats que en formen part. L'Enre9, per altra banda, vol anar més enllà de la Zona9, convidant la resta de ciutat a què gaudeixin de les variades propostes artístiques i descobreixin la gent d'aquest barri i la seva energia.

Les entitats i col·lectius que hem estat implicades en la seva organització qualifiquem l'edició d'èxit total i ens reafirmen en la idea que es tracta d'una iniciativa realment transformadora per la zona, que trenca estigmes i cohesiona socialment els barris de la Zona9 amb la resta de la ciutat. Destaquem també que el festival s'ha consolidat i remarquem la gran afluència de públic, tant de la Zona9, com de la resta de la ciutat, superant amb escreix l'edició anterior.

Com en l'edició anterior, en festival ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa Solidària de Lleida que ha coordinat la setantena de voluntaris i voluntàries que han col·laborat en totes les tasques del festival. Com a novetat, en aquesta edició hi ha hagut un equip d'accessibilitat i de mediació comunicativa per a garantir l'accés i la participació a la comunitat sorda i sordcega abans, durant i després del festival, a càrrec del CFGS de Mediació Comunicativa de l'Ins Ronda. També hi ha hagut la figura del mediador/a intercultural, per fer l'espai accessible i proper a totes les comunitats i col·lectius de la zona 9.

Per altra banda, cal remarcar també que aquesta edició de l'Enre9 ha aprofundit en cercar la complicitat de comerços i establiments de la zona, per continuar fomentant la participació de la comunitat al festival. Aquests establiments col·laboradors han ofert descomptes i promocions durant el festival i han repartit xapes a tothom que s'hi ha acostat.

L'Enre9 ha estat impulsat per La Descomunal, juntament amb l'Ajuntament de Lleida, la Comissió de Cultura del Consell de la Zona 09 i l'Associació La Nou. Com en la passada edició, el festival ha estat coordinat per la Companyia de Comediants La Baldufa i ha comptat amb el suport de diverses entitats: Diputació de Lleida, Institut d'Estudis Ilerdencs, Òmnium Cultural Ponent, Pla Educatiu d'Entorn Lleida, Institut Municipal d'Ocupació, Pacto de Estado i Ministerio de Igualdad. Promouen el marc de la Comunalitat Urbana - La Descomunal, la Direcció General de Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. El Festival tampoc hauria estat possible sense la col·laboració desinteressada de les diferents entitats i institucions que donen suport tant La Descomunal com el Festival.

 

La setmana passada vam ser altre cop a FETEN, la Fira Europea d'Arts escèniques per a nens i nenes. Tornem d’aquesta 32a edició amb la satisfacció d’haver pogut mostrar la feina que hem fet amb ImPERFECT i amb l’alegria enorme d’haver estat reconeguts amb el Premi al Millor Espectacle de Gran Format.

FETEN 2023 ha tingut lloc entre el 26 de febrer i el 3 de març, i ha comptat amb la participació de 79 companyies provinents de gairebé la totalitat de les comunitats autònomes i de països com Dinamarca, França, Itàlia, Portugal, Etiòpia i Mèxic, reprenent xifres prepandèmia.

Ens alegra molt que entre els guardonats hi hagi un altra companyia lleidatana, Zum-Zum Teatre, reconeguda amb la millor direcció per «El Testament» per la feina de Ramon Molins, Jokin Oregi, Izaskun Fernàndez i Julián Sáenz López. I ens fa molt feliços que encara hi hagi tres companyies més de l’Associació de Teatre per a Tots el Públics (TTP) guardonades: Inspira Teatre (Millor Espectacle per a la primera infància per «Sotabosc»), Samfaina de Colors (Millor Música per «Sense Lluna») i La Pera Llimonera (Millor Dramatúrgia per «Un vestit nou per a l’Emperador»). En total 5 companyies de la TTP tornem amb un guardó de Xixón.

En aquesta mateixa fira, La Baldufa ja vam rebre l’any passat els Premis FETEN a la Millor Producció i al Millor Espai Escènic. Anteriorment, el 2019 el Premi a la Millor Interpretació Masculina, Ex Aequo, per l’espectacle Mon Pare és un Ogre; el 2015 Premi al Millor Espectacle i Premi a la Millor Direcció per Pinocchio, el Premi a la Millor Adaptació Teatral al 2012 per El Príncep Feliç; el Premi a la Millor Interpretació Masculina Ex Aequo 2010 pel Cirque Déjà Vu; el Premi al Millor Espai Escènic per El Llibre Imaginari al 2008 i dos premis més pel Baró de Munchausen al 2001: el de Millor Espectacle i el de Millor Escenografia.

Moltes gràcies a l’organització per haver confiat una vegada més en nosaltres i enhorabona a la resta de premiats i premiades!

Ens fa molta il·lusió poder anunciar que la nostra nova creació, l’espectacle de circ que dirigirem La Baldufa fent creació col·lectiva amb les artistes de circ Ona Vives i Laia Gómez (duo Laiaiona), ha estat seleccionat per Firatàrrega per al seu programa Suport a la Creació.

D’aquesta manera FiraTàrrega coproduirà l’espectacle i acompanyarà el procés de creació escènica, amb un suport en diferents vessants, entre els quals una residència de dues setmanes a la capital de l’Urgell. Aquesta estada de treball a Tàrrega donarà forma i recorregut a l’espectacle i inclou un programa d'assajos oberts a la ciutadania.

El resultat de tot plegat serà un espectacle de circ teatral i contemporani, per a tots els públics, que s’estrenarà al Festival Esbaiola’t, a Esterri d’Àneu, el juliol de 2023.

El passat mes de maig ja vam iniciar el procés creatiu d’aquesta nova producció que per primer cop en la trajectòria de la companyia, serà de circ. També serà el primer cop que la companyia no serem damunt l’escenari, sinó que ens encarregarem de la direcció, la creació de l’espai escènic i la dramatúrgia de l’espectacle, deixant la part interpretativa al duo Laiaiona, dues artistes de circ polifacètiques, especialitzades sobretot en acrobàcies.

El darrer espectacle de la companyia, ImPERFECT, ha estat seleccionat per la Fira d’Arts Escèniques Europea per a nens i nenes, FETEN. Dirigit per Sol Picó, l’ImPERFECT es podrà veure a Gijón el dijous 2 de març, a les 11.45 h.

És un honor que una fira de referència del teatre per a nens i nenes com és FETEN torni a comptar amb nosaltres i que aposti per fer un lloc a espectacles poc convencionals com l’ImPERFECT, una oda als reptes on experimentem nous llenguatges fora dels canons establerts.

En la darrera edició de la fira vam tornar amb dos reconeixements sota el braç: els Premi FETEN a la Millor Producció i al Millor Espai Escènic per l'espectacle La Faula de l'Esquirol. I en edicions anteriors La Baldufa ja va rebre el Premi a la Millor Interpretació Masculina, Ex Aequo, per l’espectacle Mon Pare és un Ogre l’any 2019,  el Premi al Millor Espectacle i Premi a la Millor Direcció per Pinocchio el 2015, el Premi a la Millor Adaptació Teatral al 2012 per El Príncep Feliç, el Premi a la Millor Interpretació Masculina Ex Aequo 2010 pel Cirque Déjà vu, el Premi al Millor Espai Escènic Per El Llibre Imaginari al 2008 i dos premis més pel Baró de Munchausen al 2001: el de Millor Espectacle i el de Millor Escenografia.

També ens fa especial il·lusió que en l’avanç de programació de FETEN 2023 hi hagi altres companyies d’origen Lleidatà com són Festuc Teatre (Bunji, la petita Coala), Zum-Zum Teatre (El Testament) i la Romancera Teatre (M.A.R.E.), així com un gran nombre de companyies Catalanes, moltes d’elles membres de la TTP.

 

Viatjar contínuament com fem la gent del teatre té coses meravelloses (deixarem per a un altre dia  les coses que no ho són tant). Un dels privilegis de rondar tant és poder conèixer diversitat de projectes, molta gent amb amor al teatre que té diferents maneres de gestionar tot el que hi ha al voltant de la posada en escena d’un espectacle. Ens ha semblat que un dels darrers llocs on hem treballat ben bé seria digne de figurar en la llista dels que tenen bones pràctiques.

Això de què l’espectacle comença quan s’alça el teló, no va gaire amb l’esperit del Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat, un espai on cuiden molt tot el que hi ha al voltant de l’actuació. Per això aboquen tones d’energia i talent a aspectes com la mediació, el treball comunitari i les activitats paral·leles. La feina de Mediació permet que cada espectacle arribi de la millor manera al públic, des d’una mirada transversal al projecte artístic. Això ho cuiden molt a l’Artesà, com també tenen cura del treball comunitari (amb aspectes com la cocreació) o amb activitats paral·leles com xerrades o tallers. Un model de gestió que surt de la dedicació i l’entrega de la Cristina i el Cèsar: treballar amb vosaltres ha estat un privilegi, i ens sembla necessari agrair la bona feina que feu, una tasca que sempre ens ha ajudat a millorar les nostres propostes.

Un bon exemple d’aquest tarannà és el projecte Camins Vius dedicat a crear espais d’intercanvi i col·laboració entre els artistes que treballen al Teatre L’Artesà i diverses escoles del Prat. Fan del teatre «un lloc de trobada en el qual artistes, mestres i alumnes puguin posar en joc interessos i feines comunes i d’aquesta manera construir juntes pràctiques pedagògiques cada vegada més còmplices. A través de les arts podem afavorir el desenvolupament de la participació i col·laboració en els contextos educatius i, d’aquesta manera, créixer juntes en la comunitat escolar, en l’entorn familiar i en la ciutat-món». Des de l’humilitat i el treball de formigueta, cada dia omplen de contingut paraules com transversalitat o col·laboració.

El que hem descobert en totes les estades en aquest emblemàtic espai del Prat de Llobregat ens ha entusiasmat. Espais com el Teatre L’Artesà estan fent passes molt interessants per millorar el model d’exhibició i de relació teatre-companyies. Gràcies per abocar-hi talent i energia.

Des del passat mes de febrer La Baldufa, juntament amb la Fundació Champagnat, la UE Gardeny i l’Ajuntament de Lleida, hem posat en marxa La Descomunal.

La Descomunal és la primera comunalitat Urbana de la ciutat de Lleida. Les Comunalitats Urbanes són una iniciativa del programa d'economia social del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat i tenen l’objectiu de millorar els béns comuns i crear nous projectes d’ajuda mútua que generin un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat. Actualment ja s’han creat 22 comunitats arreu de Catalunya.

En el nostre cas, el projecte s’aplica a la Zona 09 de la ciutat de Lleida, amb els barris de la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles (un espai caracteritzat per una forta fragmentació socioterritorial i on resideixen eminentment famílies de classe treballadora amb moltes dificultats econòmiques i socials); i també als barris veïns Instituts, Sant Ignasi, Escorxador, Pius XII, Universitat, Joc de la Bola i Horta de Lleida.

L’objectiu és protegir i potenciar la xarxa econòmica i comunitària a través de l’economia social i solidaria de la ciutat. Tot això, donant valor a nous projectes d’ajuda mútua que puguin néixer de la mà de l’esforç del teixit veïnal i associatiu, del comerç de proximitat, de les xarxes de suport mutu i de les persones treballadores. En concret, es treballa des de tres línies d’acció: la xarxa Enre9 (de cultura), la Remou (esportiva) i l’Enter (d’inserció laboral).

La xarxa Enre9
La xarxa Enre9 és la xarxa cultural, encapçalada per La Baldufa, i que té l’objectiu de desenvolupar activitats que promoguin la cultura a la Comunalitat.

Creiem fermament en la cultura com a eix de transformació social i amb el projecte de La Descomunal volem generar accions, projectes i esdeveniments que siguin motivadors per la zona. Incidim sobretot en el nucli de la l’àrea de La Descomunal, la Zona 09, un espai on, històricament, no ha existit una programació cultural d’accés popular.

Ara per ara, des d’aquesta xarxa ja hem posat en marxa algunes propostes:

  • L’Escoleta d'Arts. Un espai per treballar de forma intercultural i acollir un ventall d’activitats culturals a l’abast de tothom. A hores d’ara estan en marxa tallers de teatre, coral (conjuntament amb un treball de l’equip comunitari de serveis socials vinculat al barri i l’ajuntament), djembé i caixó. Es preveu que de cara al gener puguin incorporar-se nous cursos.
  • El Festival Enre9. El passat mes de maig de 2022 va néixer l’Enre9, un festival d’arts escèniques que combina espectacles professionals amb altres expressions artístiques sorgides del treball comunitari i social. El festival té per objectiu apoderar i dinamitzar el territori i els seus habitants, i pel maig de 2023 s’espera poder fer-ne la segona edició.
  • La Descomunal se’n va... Conjuntament amb l’Ajuntament, serveis socials i altres entitats del barri estem realitzant acompanyaments culturals i artístics a famílies veïnes de la zona per fer un treball de públic i apropar l’accés igualitari a la cultura de qualitat, aprofitant per generar nous espais d’unió i vincle social. També s’han engegat visites culturals específiques per la gent gran de la zona, amb la col·laboració de l’equip comunitari de serveis socials de la zona i la llar de jubilats del centre cívic de la Mariola.
  • Trobades d’artistes freelance. També hem engegat una iniciativa per conèixer els artistes de l’àmbit cultural que viuen o actuen dins del marge de la zona de la Comunalitat. L’objectiu serà poder-los acompanyar i procurar un enxarxament a través d’objectius i iniciatives comuns.
  • La Descomunal surt al carrer. Un matí al mes La Descomunal s’instal·larà en algun punt de la ciutat per ser més visible per la ciutadania i explicar a peu de carrer els projectes que hi ha en marxa i on la gent pot participar. Aquestes sessions aniran sempre acompanyades d’alguna activitat cultural com ara contacontes, música en directe, teatre...

Aquest octubre hem fet les maletes i hem portat el nostre espectacle Arrivederci, Confetti al 16è Festival de Tradiciones de Vida y Muerte de Mèxic!

Entre els dies 30 d’octubre i 3 de novembre hem realitzat 9 passis de l’espectacle, en el marc d’aquest festival multidisciplinari d’arts escèniques que se celebra al Parque Xcaret de Mèxic (a Playa del Carmen), un parc que dona cabuda a la natura, la cultura i la tradició. Es tracta d’un esdeveniment anual que acull espectacles de tot el món i també mostra les representacions culturals i tradicionals més significatives del món Maia al voltant del Hanal Pixán, que és la celebració del dia dels morts a la regió de Quintana Roo.

L’Arrivederci, Confetti encaixava perfectament en aquest marc, ja que es tracta d’un espectacle que parla del dol, on tres pallassos ploren la mort del seu líder, Confetti. Per dur l’espectacle a Mèxic, hem dissenyat una escenografia específica que han construït des del Parc, i des d’aquí hem portat l’atretzzo i el vestuari.

L’expedició a Mèxic, inicialment prevista per al 2020, es va haver d’ajornar per la pandèmia i no s’ha pogut realitzar fins ara.

Tornem superfeliços  d’haver pogut formar part d’una programació amb propostes artístiques maies, de tot Mèxic i també internacionals, en un parc que dona tanta importància a l’ecologia i a la cultura.

La companyia s’encarregarà de la direcció i la dramatúrgia, mentre que damunt l’escenari podrem veure el duo Laiaiona, dues artistes de circ que assumiran la part interpretativa.

En els 26 anys de la companyia, la Baldufa ha estat, fonamentalment, sobre l’escenari. Des de la primera producció, “Per riure?… 3 Porquets a la platja!”, fins a la darrera, “ImPERFECT”, Enric Blasi, Emiliano Pardo i Carles Pijuan han estat autors, codirectors i intèrprets, un rol que en aquesta nova creació cedeixen al duet Laiaiona. Per primer cop, doncs, no seran els 3 creadors de La Baldufa qui interpretin, sinó que se centraran en el paper de directors, fent creació col·lectiva amb dues artistes de circ amb llarg bagatge malgrat la seva joventut: l’Ona Vives i Laia Gómez.

El passat mes de maig es va iniciar el procés creatiu del nou espectacle,  que encara no té nom, i que per primer cop en la trajectòria de la companyia, serà de circ. «El món del circ sempre ha estat molt present en les nostres vides, i hem compartit escenaris amb projectes i artistes de circ destacables, una disciplina que guanya presència i que compta cada cop amb propostes més heterogènies, molt interessants a nivell conceptual i dramatúrgic» explica Carles Pijuan, un dels directors. «El circ té els seus propis codis i intentarem de respectar-los al màxim, aportant-hi, al mateix temps, tot el nostre univers oníric i narratiu», afegeix.

També serà el primer cop que la companyia no serà damunt l’escenari, sinó que s’encarregarà de la direcció, la creació de l’espai escènic i la dramatúrgia de l’espectacle, deixant la part interpretativa al duet Laiaiona, dues artistes de circ polifacètiques, però especialitzades sobretot en acrobàcies. «Sempre hem tingut molt clara la necessitat de tenir, en cadascun dels nostres viatges creatius, una persona que fes la direcció escènica, que ordeni la creació feta de manera col·lectiva. Aquesta figura de direcció és l’encarregada d’ordenar i polir tot el material creatiu es genera de manera col·lectiva» diu l’Emiliano Pardo, un altre dels membres de la Baldufa. I l’altre director, Enric Blasi, ho rebla: «Hem treballat amb grans professionals com Jorge Picó, Jokin Oregi, Ramon Molins i Sol Picó, entre d’altres, i de tots ells n’hem après moltíssim i n’hem tret un mestratge, que ara mirarem d’aplicar a aquest nou projecte».

El duet Laiaiona ha encaixat com un guant per construir aquesta nova proposta. L’Ona Vives (Cornellà de Llobregat, 1997) i la Laia Gómez (L'Hospitalet de Llobregat, 1997) es van conèixer a l’Escola Rogelio Rivel i van estudiar també juntes a la Universitat d’Arts Circenses CODARTS de Rotterdam. Estan especialitzades en portés acrobàtics i en jocs icarians, una antiga disciplina de les arts circenses que consisteix en malabarismes humans, pràcticament desapareguda. Laiaiona van actuar en la passada edició de l’Esbaiola’t en l’espectacle «Les Encantades», en plena natura.

La Baldufa va descobrir aquest duet a l’espectacle Nuye de Circ “Eia”. «Ens va captivar la seva solidesa a l’hora d’executar les acrobàcies, la seva presència escènica i el seu joc teatral», resumeix Blasi. A partir del joc circense en què Laiaiona estan especialitzades, l’espectacle parlarà de situacions i conflictes socials contemporanis. Un procés de creació que, com en tots els espectacles de la Baldufa, s’articularà a través de complicitats creatives. «El nostre treball es basa sempre en la suma de totes les intel·ligències que intervenen en el projecte i l’aportació que en fa cadascú. Sempre treballem a partir de la col·lectivitat» comenta Emiliano Pardo.

El resultat de tot plegat serà un espectacle de carrer de circ teatral i contemporani, per a tots els públics, que es podrà veure per primer cop al proper Festival Esbaiola’t, a Esterri d’Àneu, el juliol de 2023.

 

Tanquem la 15a edició del Festival Esbaiola’t encara amb cansament i amb les emocions a flor de pell, però amb molt bones sensacions.

Han estat quatre dies intensos d’emocions, ambient, riures, paisatge, diversió, natura... i sobretot, de moltes arts escèniques i cultura en un marc excepcional. En aquesta quinzena edició del festival hem volgut, més que mai, brandar una defensa aferrissada de la cultura per a tothom, per a totes les edats i per a tots els territoris, recuperant tot el que havíem gaudit abans de la pandèmia.

Volem donar les gràcies a totes les companyies que hi han participat, a tot el voluntariat, als treballadors i treballadores, a l’equip artístic, de programació i de producció, als patrocinadors i col·laboradors, a les empreses de les Valls d’Àneu que ens han donat suport econòmic, a les institucions que segueixen confiant en el festival any rere any i a tothom que s’hi ha involucrat d’una manera o altra. I sobretot, gràcies a tot el públic que ens ha acompanyat i ha fet que aquesta edició fos única.

Ara, a pensar en la 16a edició. Llarga vida a l’Esbaiola’t

La setmana vinent participarem al Festival GREC amb el nostre espectacle ImPERFECT! Les representacions seran els dies 6 i 7 de juliol de 2022, a les 18.30 h, al Sant Andreu Teatre  - SAT.

Estem súper feliços de poder presentar ImPERFECT al Festival Grec, que també és coproductor de l'espectacle, i que s'aposti per un teatre familiar “no convencional”, d'investigació i contemporani.

ImPERFECT parla de les imperfeccions, de segones oportunitats i del dret a reinventar-nos. Després de 25 anys sobre els escenaris fent espectacles familiars, en aquesta nova aventura ens hem posat a les ordres de la Sol Picó per sortir de la nostra zona de confort i crear un espectacle de dansa, un llenguatge completament nou per nosaltres.

I per què? Doncs perquè a la Baldufa ens motiva la barreja, el mestissatge escènic, la creació no convencional. Sempre hem sentit una gran atracció per experimentar nous llenguatges, fora dels canons establerts i, òbviament, pels reptes. I aquest cop, s'ha tractat d'un repte en majúscules.

I ho hem fet en la millor companyia, de la mà de Sol Picó, una de les artistes més reconegudes i heterodoxes de la dansa contemporània. Les seves creacions són pura mescla. Multidisciplinària, transgressora, decidida a traspassar i superar les barreres dels llenguatges escènics. No ens podíem haver embarcat en aquesta aventura amb ningú millor. Hem tingut amb ella una connexió artística i personal absoluta, hem gaudit molt en el procés i creiem que això es nota en el resultat final.

ImPERFECT ha estat coproduït per Mostra Igualada, Festival GREC, Festi'Mômes, Questembert Communauté i LaSala - Centre de Creació d'Arts per a les famílies. També ha comptat amb la col·laboració de Teatro Cánovas de Málaga, Festival Sismògraf d'Olot, Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida i Sant Andreu Teatre  - SAT, de Barcelona.

Pensem que el resultat de tot plegat és un espectacle estèticament poderós i suggerent. Un viatge interessant amb punts d'emoció i amb una gran força estètica i dramàtica. Volem també convidar a moure el cos i utilitzar la dansa com a eina d'expressió, ja que creiem que és molt poderosa. Com ho veieu? Us hi animeu?

Del 26 al 29 de Maig s’ha dut a terme la primera edició del Festival Enre9 a la Zona 09 de Lleida (La Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de gardeny) i ha estat tot un èxit! Han estat 4 dies de programació al carrer on s’han pogut veure més d’una cinquantena de propostes.

La zona 09 comprèn alguns dels indrets més estigmatitzats de la ciutat. Amb el festival s’ha volgut contribuir a dinamitzar la zona perquè hi passin coses engrescadores i motivadores i s’hi puguin veure espectacles artístics de qualitat, a posar en valor la diversitat i interculturalitat de la seva gent, i a donar a conèixer la Zona 09 a la població de la resta de la ciutat.

L’Enre9 ha estat impulsat per la Comissió de Cultura del consell de la zona, en la qual hi estem vinculats tant La Baldufa, com veïnat i col·lectius majoritaris que viuen i treballen al barri, conjuntament amb l’Ajuntament de Lleida. Ha comptat també amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Òmnium Cultural Lleida-Ponent i el Pla Educatiu d’Entorn de Lleida. Per altra banda, el projecte també forma part de la Comunalitat Zona 09, unió d’entitats per contribuir al desenvolupament de l’economia social i solidària a la zona. Cal destacar també el gran component de participació social del festival: hi han col·laborat més d’una vintena d’entitats i institucions de la resta de la ciutat, així com quasi una seixantena de voluntaris i voluntàries.

El festival va arrencar el dijous 26 amb funcions escolars als dos centres de la zona, (Santa Maria de Gardeny i Magí Morera i Galícia). Durant els 4 dies de l’Enre9 s’han pogut veure espectacles de companyies professionals catalanes com Farrés Brothers i Cia, Soon Circus, La Dinamo, Zum-Zum Teatre, Xip Xap, Circ Pistolet, Centre de Titelles de Lleida, La Baldufa, Sound de Secà, InHabitants i Aquafonia; o les aragoneses Titiriteros de Binéfar i Civi-Civiac Producciones. Per altra banda, una de les principals característiques del festival és que bona part de la programació ha estat configurada també per espectacles no professionals, sorgits del treball social i comunitari a la zona, així com per actuacions musicals i de cultura popular. També s’han mostrat dos espectacles nascuts de fundacions que treballen amb la diversitat funcional i dues actuacions d’escoles artístiques de la ciutat.

Des de l’organització no podríem estar més contents i contentes amb el resultat. Creiem que el festival ha tingut molt bona acollida per part de la població de la Zona 09 i de tota la ciutadania que ha vingut a gaudir del festival. Pensem també que aquesta primera edició ha estat un tastet de què pot arribar a ser l’Enre9 en un futur, ja que amb la força del festival i la implicació de més entitats poden néixer molts més projectes que serviran per millorar la Zona 09 i la vida de les persones. Visca l’Enre9!

 

És un enorme plaer haver tornar al Teatre Nacional de Catalunya per representar el nostre Bye bye, Confetti. A més, ho hem fet en un espai diferent que ens ha encantat: els Jardins del TNC!

Hi hem estat les darreres dues setmanes, fent funcions escolars diàries durant la setmana i representacions familiars els dissabtes i diumenges. Per nosaltres ha estat tot un privilegi poder ser part d’aquesta nova etapa d’un dels grans escenaris del nostre país.

En els nostres espectacles busquem bellugar coses, fer ballar les emocions i, per què no, fer pencar tots aquells músculs que intervenen quan un es caragola de riure. I per això, tornem contents perquè l’espectacle ha funcionat, i perquè es demostra que al TNC també hi ha lloc pel teatre família, i que el públic del teatre familiar té ganes de veure propostes diferents.

I segur que tot aquest públic en vol més. Pensem, doncs, que seria molt interessant que en marxar una companyia deixés ja la butaca calenta perquè n’entrés un altra. Cal valorar si són suficients 3 espectacles familiars anuals, nosaltres pensem que es pot anar molt més enllà, i que tenim propostes a dojo per omplir el cartell de qualitat.

Amb aquests anhels ens acomiadem entusiasmats d’haver pogut actuar de nou el teatre de referència a Catalunya. Gràcies de tot cor i fins aviat!!

Divendres passat vam estrenar el nostre darrer espectacle -ImPERFECT- a Mostra Igualada i va ser perfecte! No, millor encara: Imperfecte!

Ha estat la culminació d’un camí molt xulo, però que també ens ha portat al límit, posant-nos en una zona de risc total i absoluta.

No podem més que agrair a tothom qui ens ha acompanyat en aquest viatge, sobretot a la Sol Picó. Amb ella hem tingut una connexió artística i personal absoluta i gràcies a la seva guia hem pogut expressar amb la dansa (un llenguatge nou per nosaltres) molt més del que mai ens hauríem pensat.

No ens podem oblidar tampoc de la resta d’equipasso que ha estat amb nosaltres en tot aquest procés: l’Encarni Sánchez i la Marta Casals que han contribuït a fer possible que els baldufos ballin; el Victor Ayuso i l’Estudi Zamenhof que ens han deixat al·lucinats amb la seva música; i per descomptat, tot l’equip de La Baldufa i els seus col·laboradors habituals. Gràcies també a Mostra Igualada per la confiança dipositada, així com a la resta de coproductors (GREC Festival, Festi'Mômes i LaSala. Centre de Creació d'Arts per a les famílies) i col·laboradors (Teatro Cánovas, Festival Sismògraf, Teatre Municipal de l'Escorxador i Sant Andreu Teatre – SAT).

Ara, a esperar amb candeletes les properes actuacions al festival Sismògraf i al Festival Grec, i amb moltes ganes de què pugui dansar i veure's arreu!

Sota la direcció de Sol Picó ens estem enfrontant per primera vegada al repte de ballar sobre l’escenari. I quin repte! Amb aquesta nova creació hem sortit totalment de la nostra zona de confort i hem viscut un procés creatiu ben diferent del que estem acostumats fins ara.

Un cop fetes les residències de creació al Centre Culturel l’Asphodèle de Questembert, al SAT! Sant Andreu Teatre de Barcelona i a l’Estruch de Sabadell, aquesta setmana encarem la recta final del procés amb residència de creació a LaSala. Centre de Creació d'Arts per a les famílies, per continuar desprès  amb  la preestrena de l’espectacle els dies 19 i 20 de març, al Teatro Cánovas de Málaga.

Tot plegat acabarà desembocant en l’estrena de l’espectacle el dia 1 d’abril a Mostra Igualada, i en les posteriors actuacions al Festival Sismògraf, d’Olot i al Festival Grec, de Barcelona.

Comença el compte enrere!

Ens fa moltíssima il·lusió haver pogut ser altre cop a FETEN i a més a més, tornar amb dos reconeixements sota el braç! En aquesta darrera edició, el nostre espectacle La Faula de l’Esquirol ha estat guardonat per partida doble amb els Premi FETEN a la Millor Producció i al Millor Espai Escènic.

En aquesta mateixa fira, ja vam rebre l’any 2019 el Premi a la Millor Interpretació Masculina, Ex Aequo, per l’espectacle Mon Pare és un Ogre, el 2015 Premi al Millor Espectacle i Premi a la Millor Direcció per Pinocchio, el premi a la millor adaptació teatral al 2012 per El Príncep Feliç, el premi a la millor interpretació masculina Ex Aequo 2010 pel Cirque Déjà vu, el premi al millor espai escènic Per El Llibre Imaginari al 2008 i dos premis més pel Baró de Munchausen al 2001: el de millor espectacle i el de millor escenografia.

FETEN s’ha celebrat del 13 al 18 de febrer a Gijón, i ha comptat amb prop de 200 funcions de 76 companyies, entre les quals les lleidatanes el Sidral, Festuc, el Centre de Titelles, el Mag Lari i la Baldufa. A FETEN hi ha estat representades companyies de 14 comunitats autònomes i de França, Bèlgica, Itàlia, Portugal i Argentina.

Moltes gràcies a l’organització per haver confiat una vegada més en nosaltres i enhorabona a la resta de premiats i premiades!

_
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram