La Baldufa, PREMIO NACIONAL 2020

NOTÍCIES ACTUALITAT DE LA BALDUFA

26/09/2022

La Baldufa prepara per primera vegada un espectacle de circ, que s'estrenarà el juliol de 2023 al Festival Esbaiola't

La companyia s’encarregarà de la direcció i la dramatúrgia, mentre que damunt l’escenari podrem veure el duo Laiaiona, dues artistes de circ que assumiran la part interpretativa.

En els 26 anys de la companyia, la Baldufa ha estat, fonamentalment, sobre l’escenari. Des de la primera producció, “Per riure?… 3 Porquets a la platja!”, fins a la darrera, “ImPERFECT”, Enric Blasi, Emiliano Pardo i Carles Pijuan han estat autors, codirectors i intèrprets, un rol que en aquesta nova creació cedeixen al duet Laiaiona. Per primer cop, doncs, no seran els 3 creadors de La Baldufa qui interpretin, sinó que se centraran en el paper de directors, fent creació col·lectiva amb dues artistes de circ amb llarg bagatge malgrat la seva joventut: l’Ona Vives i Laia Gómez.

El passat mes de maig es va iniciar el procés creatiu del nou espectacle,  que encara no té nom, i que per primer cop en la trajectòria de la companyia, serà de circ. «El món del circ sempre ha estat molt present en les nostres vides, i hem compartit escenaris amb projectes i artistes de circ destacables, una disciplina que guanya presència i que compta cada cop amb propostes més heterogènies, molt interessants a nivell conceptual i dramatúrgic» explica Carles Pijuan, un dels directors. «El circ té els seus propis codis i intentarem de respectar-los al màxim, aportant-hi, al mateix temps, tot el nostre univers oníric i narratiu», afegeix.

També serà el primer cop que la companyia no serà damunt l’escenari, sinó que s’encarregarà de la direcció, la creació de l’espai escènic i la dramatúrgia de l’espectacle, deixant la part interpretativa al duet Laiaiona, dues artistes de circ polifacètiques, però especialitzades sobretot en acrobàcies. «Sempre hem tingut molt clara la necessitat de tenir, en cadascun dels nostres viatges creatius, una persona que fes la direcció escènica, que ordeni la creació feta de manera col·lectiva. Aquesta figura de direcció és l’encarregada d’ordenar i polir tot el material creatiu es genera de manera col·lectiva» diu l’Emiliano Pardo, un altre dels membres de la Baldufa. I l’altre director, Enric Blasi, ho rebla: «Hem treballat amb grans professionals com Jorge Picó, Jokin Oregi, Ramon Molins i Sol Picó, entre d’altres, i de tots ells n’hem après moltíssim i n’hem tret un mestratge, que ara mirarem d’aplicar a aquest nou projecte».

El duet Laiaiona ha encaixat com un guant per construir aquesta nova proposta. L’Ona Vives (Cornellà de Llobregat, 1997) i la Laia Gómez (L'Hospitalet de Llobregat, 1997) es van conèixer a l’Escola Rogelio Rivel i van estudiar també juntes a la Universitat d’Arts Circenses CODARTS de Rotterdam. Estan especialitzades en portés acrobàtics i en jocs icarians, una antiga disciplina de les arts circenses que consisteix en malabarismes humans, pràcticament desapareguda. Laiaiona van actuar en la passada edició de l’Esbaiola’t en l’espectacle «Les Encantades», en plena natura.

La Baldufa va descobrir aquest duet a l’espectacle Nuye de Circ “Eia”. «Ens va captivar la seva solidesa a l’hora d’executar les acrobàcies, la seva presència escènica i el seu joc teatral», resumeix Blasi. A partir del joc circense en què Laiaiona estan especialitzades, l’espectacle parlarà de situacions i conflictes socials contemporanis. Un procés de creació que, com en tots els espectacles de la Baldufa, s’articularà a través de complicitats creatives. «El nostre treball es basa sempre en la suma de totes les intel·ligències que intervenen en el projecte i l’aportació que en fa cadascú. Sempre treballem a partir de la col·lectivitat» comenta Emiliano Pardo.

El resultat de tot plegat serà un espectacle de carrer de circ teatral i contemporani, per a tots els públics, que es podrà veure per primer cop al proper Festival Esbaiola’t, a Esterri d’Àneu, el juliol de 2023.

 

_
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram