La Baldufa, PREMIO NACIONAL 2020

NOTÍCIES ACTUALITAT DE LA BALDUFA

29/11/2022

Tirem endavant La Descomunal, la primera comunalitat urbana de Lleida

Des del passat mes de febrer La Baldufa, juntament amb la Fundació Champagnat, la UE Gardeny i l’Ajuntament de Lleida, hem posat en marxa La Descomunal.

La Descomunal és la primera comunalitat Urbana de la ciutat de Lleida. Les Comunalitats Urbanes són una iniciativa del programa d'economia social del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat i tenen l’objectiu de millorar els béns comuns i crear nous projectes d’ajuda mútua que generin un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat. Actualment ja s’han creat 22 comunitats arreu de Catalunya.

En el nostre cas, el projecte s’aplica a la Zona 09 de la ciutat de Lleida, amb els barris de la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles (un espai caracteritzat per una forta fragmentació socioterritorial i on resideixen eminentment famílies de classe treballadora amb moltes dificultats econòmiques i socials); i també als barris veïns Instituts, Sant Ignasi, Escorxador, Pius XII, Universitat, Joc de la Bola i Horta de Lleida.

L’objectiu és protegir i potenciar la xarxa econòmica i comunitària a través de l’economia social i solidaria de la ciutat. Tot això, donant valor a nous projectes d’ajuda mútua que puguin néixer de la mà de l’esforç del teixit veïnal i associatiu, del comerç de proximitat, de les xarxes de suport mutu i de les persones treballadores. En concret, es treballa des de tres línies d’acció: la xarxa Enre9 (de cultura), la Remou (esportiva) i l’Enter (d’inserció laboral).

La xarxa Enre9
La xarxa Enre9 és la xarxa cultural, encapçalada per La Baldufa, i que té l’objectiu de desenvolupar activitats que promoguin la cultura a la Comunalitat.

Creiem fermament en la cultura com a eix de transformació social i amb el projecte de La Descomunal volem generar accions, projectes i esdeveniments que siguin motivadors per la zona. Incidim sobretot en el nucli de la l’àrea de La Descomunal, la Zona 09, un espai on, històricament, no ha existit una programació cultural d’accés popular.

Ara per ara, des d’aquesta xarxa ja hem posat en marxa algunes propostes:

  • L’Escoleta d'Arts. Un espai per treballar de forma intercultural i acollir un ventall d’activitats culturals a l’abast de tothom. A hores d’ara estan en marxa tallers de teatre, coral (conjuntament amb un treball de l’equip comunitari de serveis socials vinculat al barri i l’ajuntament), djembé i caixó. Es preveu que de cara al gener puguin incorporar-se nous cursos.
  • El Festival Enre9. El passat mes de maig de 2022 va néixer l’Enre9, un festival d’arts escèniques que combina espectacles professionals amb altres expressions artístiques sorgides del treball comunitari i social. El festival té per objectiu apoderar i dinamitzar el territori i els seus habitants, i pel maig de 2023 s’espera poder fer-ne la segona edició.
  • La Descomunal se’n va... Conjuntament amb l’Ajuntament, serveis socials i altres entitats del barri estem realitzant acompanyaments culturals i artístics a famílies veïnes de la zona per fer un treball de públic i apropar l’accés igualitari a la cultura de qualitat, aprofitant per generar nous espais d’unió i vincle social. També s’han engegat visites culturals específiques per la gent gran de la zona, amb la col·laboració de l’equip comunitari de serveis socials de la zona i la llar de jubilats del centre cívic de la Mariola.
  • Trobades d’artistes freelance. També hem engegat una iniciativa per conèixer els artistes de l’àmbit cultural que viuen o actuen dins del marge de la zona de la Comunalitat. L’objectiu serà poder-los acompanyar i procurar un enxarxament a través d’objectius i iniciatives comuns.
  • La Descomunal surt al carrer. Un matí al mes La Descomunal s’instal·larà en algun punt de la ciutat per ser més visible per la ciutadania i explicar a peu de carrer els projectes que hi ha en marxa i on la gent pot participar. Aquestes sessions aniran sempre acompanyades d’alguna activitat cultural com ara contacontes, música en directe, teatre...
_
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram